Isnin, 10 Januari 2011
Roti Puri a.k.a roti arab a.k.a roti booom
resepi ini dapat dari myresipi.com..credits to yatiezaini
Bahan-bahan ( 12 biji )
* 2 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil yis mauripan
* 1/2 sudu kecil garam *
* 3 sudu makan minyak masak *
* 2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
* 175ml air panas *
* 40-50ml air
* Minyak utk mengoreng
Cara-cara
1. satukan bahan bertanda (*) n panaskan .. kacau sehingga gula hancur n tutup api .
2. satukan tepung dan yis .. gaulkan
3. no.1 dimasukkn kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja
4. dgn mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti / ~ breadcrumb ~
5. tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh
6. perap doh 30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil
7. canai doh nipis cam karipap / duit 50 sen
8.
siap utk digoreng .....goreng sebijik sebijik ok ...
9. TIPS utk mgoreng : gunakan api yg kecil / sederhana .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar blh mybbkn roti ni x mgelembong / naik kembong
10. masa mengoreng hdklan disimbah2 kn minyak ke atas roti ni ... bila dah mengelembOOOnng baru lah diterbalikkan ... SELAMAT MENCUBA
ni cut + paste ajer..malas nak salin..minta ampun yer yatiezainie....resepi ni mmg marveles..dah banyak kali buat..rasa mcm nak buka gerai pulak..hehehe..
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
1 ulasan:
nak sedap lagi meh kita cicah dgn sambal ikan bilis @ asam pedas @ kari daging.5 star!!!
Catat Ulasan