Pirst time buat donat dan menjadi gebu dan lembut aje...Dah puas aku menerai resepi donat ni...Nampaknya ni jer yang teh best pernah aku cuba...alhamdulillah...
500 gm tepung gandum
1/2 paket yis mauripan
150ml air suam
1 sudu kecik gula
3 sb marjerin
1 sb kentang lecek /( aku rebus 1/2 biji kentang ja)..agak2 dapat dlm 2 sudu besar..tak nak pembaziran aku letak semua..
1 sb susu pekat manis..( yg ni aku yg letak )
1 ) - bancuh yis dgn 150ml air suam..kacau sebati dan biarkan ia kembang dah berbuih.
2 ) - gaul tepung , susu pekat, kentang lecek,marjerin till menjadi breadcrumb..
3 ) - masukkan yis kembang td..dan start le menguli..sampai tgn kita tak melekat dgn doh td..
4 ) - biarkan doh sekejap dlm 10 min..
5 ) - pastu boleh la gelek dan terap doh tadi..
6 ) - then boleh ler goreng dlm api sederhana..agak2 kuning keperangan..boleh lah di angkat dan di tabur gula...
cuba la..rugi kalau tak cuba..hihihi..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan