Rabu, 21 September 2011

TEPUNG PELITA

AAAAhaaaa....ni kuih terbaru yg aku buat untuk pasar ramadhan 2011 @ BAtu Kawan..walau pun risau dgn ketidakhabisan di pasaran kerana umat Batu Kawan ni mmg payah nak cuba barang baru..Aku cuba juga dgn 1 adunan juga..susah nya bila stok daun pisang kehabisan..maka merempit pulak ke market BM..nasib baik lah bulan puasa banyak juga org jual daun pisang..

ni resepi nya..

TEPUNG PELITA

LAPISAN BAWAH.

1 CAWAN GULA

1 CAWAN TEPUNG BERAS

5 CAWAN AIR

SECUBIT KAPUR SIREH + DGN 3 SUDU AIR.

SIKIT KALER HIJO..

LAPISAN ATAS

6 SUDU BESAR BUNBUN TEPUNG BERAS

4 CAWAN SANTAN / SEBIJI KELAPA @ SEKOTAK 200ML SANTAN KOTAK

2 SUDU TEH /KFC GARAM

LAPISAN BAWAH
BANCUH DAN TAPIS DULU.
KENDIAN MASAK ATAS API SEDERHANA HINGGA LIKAT DAN BERKILAT..
TUANG DLM TAKUNG..

PAS TU KITA PREPARE LAPISAN ATAS PULAK..

CAMPOR SEMUA BAHAN DAN KACAU ..TAPIS..MASAK ATAS API SEDERHANA..
BILA DAH PEKAT MANJA2..
TUANG ATAS LAPISAN BAWAH/HIJO TD..
DAH SIAP..

KUIH NI MMG ALA GOYANG INUL GITU..TAPI AKU MODIFIED SIKIT PASAL NAK JUAL KAN..NANTI TER ' COMOT ' PULAK BILA DI TINDAN OLEH KUIH2 LAIN...

GAMBO? JAP..AKU LUPA NAK SNAP LER..KITA SHARE KAT GOOGLE LA..

Tiada ulasan: