Isnin, 10 Oktober 2011

kek span @ sponge cake..sebiji mcm jual di kedai kek

Selama hari ni aku tercari2 resipi kek span yg sama dgn kedai kek..Ingatkan payah benar nak mengadun kek span ni...bila baca resepi.. ternyata senang aje nak buat kek ni...lagi pun bahan yg murah dan mudah didapati...Bila dah siap kek span ni..dan di dressing dgn make up..maka akan tinggi ler harga kek ni...Pg td aku g tesco seberang jaya ..aku tgk utk 1/2 kg kek ni ..harga nya..RM 26 ke atas..saiz dah tentu 6 inci je..Lagi mekap tebal..lagi mahal ler harga nya...
Kat sini ada resepi kek span..Terimakasih Sweet 4ever@myresipi... tak lokek bagi resepi...minta dimurahi rezeki dahn di beri ganjaran oleh Allah...Amin...

Kek Span

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

tepong super fine - 150 gram
gula kastor - 150 gram
telor - 5 biji telor A
ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
1 st baking powder

80 ml mentega cair / minyak
* 80ml = 1/3 cup

1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)

2. kalau nak buat perasa pandan @ kopi @ coklat..masa ni letak lah perasa..dan mixed high speed hingga adunan ringan dan gebu.

3. masuk kan minyak 1/3 cawan dalam adunan..dan guna kan kekdah kaup balik..gaul sebati..

4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius.

5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis..

6. Kek ini di bakar dgn oven api dan atas..pakai fan pun tak per...hehehe..Klau rajin buat kek 2 lapis guna loyang sama saiz..bahagi adunan sama banyak..bakaq..

boleh gak buat kek black forest ni...hehehe..

4 ulasan:

Unknown berkata...

best je resipi ni..

wiezureen berkata...

cuba la...mmg best...dan memang jadi mcm kek sponge kedai punya....

azlynna berkata...

Assalamualaikum...nak tya..bakar kek ni api atas dan bawah ke ? Terima kasihye sudi kongsi resepi ni..x sabar nk g buat ni...:-)

wiezureen berkata...

sori lambat reply...dah lama tak sihat....ni baru pulih sikit...sepanjang saya memakai oben pensonic yg ada kipas ni, saya bakar guna api atas bawah...terimakasih kerana mencuba..kalau menjadi...bgtau le yek....